A vásárlásnál figyelj oda, hogy csak olyan szemeket válassz, amelyeknek a szára szép zöld, a gyümölcs maga pedig kemény húsú, fényes héjú és mindenképpen folt- és sérülésmentes! Sajnos a cseresznye könnyen romló gyümölcsnek számít, ezért fontos, hogy a hűtőszekrényben kiterítve tárold, és csak közvetlenül a fogyasztás előtt mosd meg alaposan.
„A cseresznye mindamellett, hogy kitűnő szomjoltó, vértisztító hatású is. Így kiválóan alkalmas a tisztítókúrákhoz, hiszen alacsony kalória- és fehérje-, illetve növényi rosttartalma nem terheli le a szervezetet. Gyulladáscsökkentő hatása nemcsak belső szerveinkre van kitűnő hatással, hanem például a pattanások megszüntetésében is szerepet játszik”– mondja Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Több rejlik benne, mint gondolnánk
A cseresznyében magas az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitamintartalom, amely immunrendszer-erősítő, és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. A vitaminokon túl tartalmaz még folsavat, foszfort, kalciumot, nátriumot, kobaltot és vasat. A cseresznye többek között erősíti az érfalakat, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, valamint természetes hormont is tartalmaz, amely segít helyreállítani a szervezet hormonháztartását.
Semmi nem vész kárba
A cseresznye azon gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek minden részét fel lehet használni. A szárból kiváló méregtelenítő, vízhajtó, tisztító tea főzhető, míg a magját széttörve lehet fogyasztani, de például párnát is készítenek belőle.
Tuti nyári cseresznyés receptek
A cseresznye az a gyümölcs, melyből sokféle dolgot készíthetünk az italtól kezdve a mártáson át a befőttig, de egy könnyű süteményben is nagyon finom.
Hideg cseresznyeleves
Hozzávalók: 30 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 5 dl tej, citrom, méz
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposan mosd meg, majd magozd ki, és néhány szemet tegyél félre a tálaláshoz. A magozott cseresznyéket tejjel, tejszínnel, citromlével turmixold össze, majd saját ízlésed szerint édesítsd egy kis mézzel, és szórd bele a félretett cseresznyéket. A levest hűtőszekrényben hűtsd le, így igazán kellemes és könnyű nyári levest kapsz.
Cseresznyés jégdesszert recept
Hozzávalók: 35 dkg cseresznye, 5 dl aludttej vagy joghurt, 6 evőkanál zabpehely, 4 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítés: A cseresznyét jó alaposam mosd meg és magozd ki. Turmixgépben pépesítsd a szemeket, majd apránként add hozzá az aludttejet vagy joghurtot, a zabpelyhet és a fagylaltot is. Töltsd poharakba, és 1 órára tedd a hűtőszekrénybe. Saját ízlésed szerint díszítheted cseresznyével vagy tejszínhabbal.
Cseresznyés túrófelfújt
Hozzávalók: 40dkg cseresznye, 4 mokkáskanál vaj, 1 csomag császármorzsa, 4 mokkáskanál sütőpor, 25 dkg sovány túró
Elkészítése: A cseresznyét jól alaposan mosd meg és magozd ki. A császármorzsaport keverd össze a sütőporral, majd add hozzá a túrót. Jó alaposan dolgozd össze a hozzávalókat. A cseresznyéket terítsd szét egy kivajazott tepsiben, és a masszát egyenletesen oszlasd el a kimagozott gyümölcsön. Süsd 40 percig közepes lángon.